Till startsidan

< Tillbaka till Projekt

PROJEKTFAKTA:

Beställare:

Stockholms stad

Plats:

Sergels torg

År:

2000

5 juni 2000:

Sergels Torn-förslaget belönat

En smal byggnad med glasade fasader i en ram av vit betong var Erik Linns bidrag till den allmänna tävlingen om ett höghus på Sergels torg. Förslaget belönades med ett inköp.

Förslaget bygger på att att placera en så smal byggnad som möjligt vid torgets nordvästra hörn. Då huset faktiskt är smalare än det tidigare caféet Muttern, så kan den populära breda trappan mot Drottninggatan härmed göras ännu några meter bredare, och får ett rumsligt ackompanjemang av den breda glasfasaden med bjälklagskanter och detaljer i trä.

Med nya rulltrappor på bägge sidor av Klarabergsgatan och en helt ny entré mot Sergels torg är det centrala temat att ordna en riktigt bra in- och utgångssituation till T-centralen, där utblickar och riktningar gör det lätt att orientera sig.

Byggnadens två första våningar över entrévåningen rymmer ett café, därefter följer sex kontorsvåningar samt överst en skybar med utsikt över Norrmalms takåsar.

Förslaget belönades med ett inköp, och placerades som första projekt efter förslagen från tävlingens fyra inbjudna kontor (Wingårdhs, Bergs, Pawson Williams och Arndt & Malmquist).