Till startsidan

< Tillbaka till Projekt

PROJEKTFAKTA:

Beställare:

Fortifikationsverket

Plats:

Skredsvik

År:

2004-07

Yta:

600 kvm

21 september 2007:

Stora villan i Skredsvik

Efter renovering är den så kallade 'Stora Villan' i Skredsvik åter i bruk, nu som befälsförläggning. De gästande befälen uppskattar den intrikata träbyggnaden med sina skrymslen och vrår.

Villan som färdigställdes år 1900 ligger högt upp i Skredsviksterrängen, och har en storslagen utsikt över landskapet och Gullmarsfjorden. Från den mäktiga granitsockeln kragar träkonstruktionerna ut i flera steg, vilket ytterliga understryker det dramatiska läget. Ett stort sällskapsrum ligger asymmetriskt placerat i husets huvudvolym med ett stort fönsterparti mot söder. Mot väster ligger en tillbyggnad från 50-talet.

Linnstudio fick 2004 en förfrågan om att se på möjligheterna att genom renovering återställa huset i användbart skick. Då hade det stått oanvänt i flera år, och var i stort behov av översyn. Förslaget gick ut på att bevara sällskapsrummet i sitt – i stort sett – ursprungliga skick, medan de mer vardagliga biutrymmena omvandlades till förläggningsrum.

Därför är det som tidigare varit sambandscentral, kök och matsal nu omgjort till enkla med välfungerande bostadsutrymmen, och den tidigare ganska splittrade inredningen samlad till några få, dämpade kulöret och material.

För den tidigare chokladbruna exteriören valdes ett par ljusgrå nyanser med ockragula fönstersnickerier som accent.