Till startsidan

< Tillbaka till Projekt

PROJEKTFAKTA:

Beställare:

Domkyrkorådet i Lund

Plats:

Lund

År:

2003

Yta:

900 kvm

15 mars 2004:

Besökscenter vid Lunds domkyrka

Genom att placera besökscentret med sina stora inramade fönster alldeles intill domkyrkan, så kommer intrycket av denna att dominera centrets stora utställningsrum. Mellan de två byggnaderna skapas ett koncentrerat stadsrum med en reflekterande vattenyta.

Utställningsrummet har en ingång i vardera änden, och fungerar som en lång hall med långsidan mot katedralen. Bakom detta ligger kafé och administration i den södra delen av byggnaden. I spalten mellan det nya centret och Arken-huset bildas ett smalt gårdsrum som kan nyttjas för pauser och mindre samlingar utomhus. Över administrationen ryms samlingssalen.

Materialpaletten består av glas, ljust oljade träpaneler och den vita, släta betongen.

Med sina tre ingångar försöker byggnaden aktivera alla sidor av stadsrummet söder om Lundadomen. Med sitt moderna formspråk utgör den en kontrast mot de omkringliggande gamla murarna i sten och tegel.